Tips voor het kiezen van de perfecte 3D-printer

3D-printen is een van de meest opwindende technologieën van onze tijd en wordt steeds toegankelijker voor consumenten en professionals. Met zoveel verschillende soorten 3D-printers op de markt kan het echter moeilijk zijn om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste printer voor jouw behoeften. Of je nu van plan bent om te beginnen met 3D-printen als hobby, of als onderdeel van je werk, het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van de perfecte 3D-printer. In deze blogpost delen we 7 tips die je kunnen helpen om de juiste 3D-printer te kiezen, en we bespreken waar je op moet letten bij het selecteren van de juiste printer voor jouw specifieke toepassingen.

Doel en gebruik

Het eerste en belangrijkste punt bij het kopen van een 3D-printer is bepalen waarvoor u de printer gaat gebruiken. Als u de printer gaat gebruiken voor professionele doeleinden, zoals prototyping of industrieel gebruik, dan wilt u waarschijnlijk een printer met hogere specificaties, zoals een groter bouwvolume en een hogere resolutie. Als u de printer echter alleen voor persoonlijk gebruik wilt gebruiken, zoals voor hobbyprojecten, dan kunt u waarschijnlijk kiezen voor een printer met lagere specificaties en een lagere prijs.

Bouwvolume

Het bouwvolume is het gebied dat beschikbaar is voor de printer om objecten te maken. Als u grotere objecten wilt printen, heeft u een printer met een groter bouwvolume nodig. Houd er echter rekening mee dat printers met een groter bouwvolume meestal ook duurder zijn. Als u voornamelijk kleinere objecten gaat printen, heeft u wellicht geen printer met een groot bouwvolume nodig.

Resolutie

De resolutie verwijst naar de precisie waarmee de printer kan printen. Hoe hoger de resolutie, hoe nauwkeuriger de printer kan printen. Als u gedetailleerde objecten wilt printen, zoals sieraden of fijne mechanische onderdelen, moet u kiezen voor een printer met een hogere resolutie. Als u daarentegen alleen grotere objecten gaat printen, kunt u waarschijnlijk kiezen voor een printer met een lagere resolutie.

Materialen

Niet alle 3D-printers kunnen alle materialen printen. Sommige printers zijn alleen geschikt voor specifieke materialen, zoals ABS of PLA, terwijl andere printers een breder scala aan materialen kunnen printen, zoals PETG, Nylon, TPU, enzovoort. Zorg ervoor dat u een printer kiest die geschikt is voor de materialen die u wilt printen, en houd er rekening mee dat sommige materialen duurder kunnen zijn dan andere.

PLA

PLA is een biologisch afbreekbaar plastic dat gemaakt is van hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals maïszetmeel of suikerriet. Het is gemakkelijk te printen en is een populaire keuze voor beginners. PLA is niet erg sterk en is niet geschikt voor het maken van functionele onderdelen.

ABS

ABS is een sterk en duurzaam thermoplastisch materiaal dat vaak wordt gebruikt voor het maken van onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage en impact. ABS is echter moeilijker te printen dan PLA en vereist vaak een verwarmd printbed om te voorkomen dat het kromtrekt.

PETG

PETG is een thermoplastisch materiaal dat vergelijkbaar is met PET-flessen, maar dan in filamentvorm. Het is sterk, flexibel en duurzaam, en kan zonder verwarmd bed worden geprint. PETG is een goede keuze voor functionele onderdelen.

Hout

Houtfilament is een mengsel van PLA en houtvezels dat kan worden gebruikt om onderdelen te printen met een houtnerf. Het is niet zo sterk als ABS of PETG, maar is geschikt voor decoratieve toepassingen.

Metaal

Metaalfilamenten bestaan uit een mengsel van metalen poeder en kunststof. Hiermee kunt u onderdelen printen die eruit zien en aanvoelen als metaal. Metaalfilamenten zijn duur en vereisen vaak een speciale nozzle en een verwarmd printbed.

ASA

ASA is een duurzaam en UV-bestendig thermoplastisch materiaal dat geschikt is voor het printen van onderdelen die in de zon worden blootgesteld. ASA heeft vergelijkbare eigenschappen als ABS, maar is minder gevoelig voor verkleuring.

GreenTEC

GreenTEC is een biologisch afbreekbaar materiaal dat gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen en geschikt is voor het printen van onderdelen die in contact komen met voedsel. Het is vergelijkbaar met PLA, maar heeft betere fysische eigenschappen.

PVA

PVA is een oplosbaar materiaal dat kan worden gebruikt als ondersteuningsmateriaal bij het printen van complexe onderdelen. Het kan worden opgelost in water en laat geen sporen achter op het eindproduct.

Flexibel (TPE of TPU)

Flexibele filamenten zijn gemaakt van thermoplastische elastomeren en kunnen worden gebruikt om onderdelen te printen met rubberachtige eigenschappen. Deze filamenten zijn geschikt voor het maken van afdichtingen, scharnieren en andere flexibele onderdelen.

Nylon

Nylon is een sterk en duurzaam materiaal dat kan worden gebruikt voor het printen van onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage en hoge temperaturen. Nylon is echter moeilijker te printen dan PLA of ABS en vereist vaak een verwarmd printbed en een speciale nozzle.

HIPS

HIPS (High Impact Polystyrene) is een sterk en licht materiaal dat kan worden gebruikt als ondersteuningsmateriaal bij het printen van complexe onderdelen. Het kan worden opgelost in limoneen en laat geen sporen achter op het eindproduct.

Veiligheid en compatibiliteit van materialen bij 3D-printers

Het is belangrijk om op te merken dat sommige materialen schadelijk kunnen zijn bij het printen, zoals ABS dat schadelijke dampen kan afgeven. Zorg er daarom voor dat u altijd de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en werkt in een goed geventileerde ruimte.

Naast de compatibiliteit met verschillende materialen, is het ook belangrijk om de diameter van het filament te controleren, aangezien sommige printers alleen met filamenten van een specifieke diameter werken. Let er dus op dat u de juiste diameter kiest voor uw printer.

Connectiviteit

Controleer of de printer kan worden aangesloten op uw computer of netwerk. Sommige printers hebben alleen een USB-verbinding, terwijl andere printers draadloze connectiviteit bieden. Als u de printer op afstand wilt bedienen, bijvoorbeeld vanaf een andere locatie, moet u een printer kiezen die op afstand bedienbaar is. Zorg ervoor dat de printer compatibel is met uw besturingssysteem en dat u de juiste software hebt om de printer te bedienen.

Betrouwbaarheid

Een 3D-printer kan soms storingen hebben of vastlopen, vooral als u de printer vaak gebruikt. Controleer daarom of de printer betrouwbaar is en of er voldoende ondersteuning en onderhoudscontracten beschikbaar zijn. Het kan ook handig zijn om te kijken naar recensies van andere gebruikers en te controleren of er bekende problemen zijn met de printer die u overweegt te kopen.

Prijs

Ten slotte is de prijs van de printer natuurlijk een belangrijk punt om in overweging te nemen bij het kopen van een 3D-printer. Er zijn printers beschikbaar in verschillende prijsklassen, van enkele honderden tot duizenden euro’s. Het is belangrijk om een budget te bepalen voordat u begint met zoeken naar een printer en om een printer te kiezen die past bij uw budget en uw specifieke behoeften.

Houd er echter rekening mee dat een goedkope printer niet altijd de beste optie is. Goedkopere printers hebben vaak beperktere specificaties en kunnen minder betrouwbaar zijn dan duurdere modellen. Aan de andere kant kan een duurdere printer wellicht meer functies bieden dan u nodig heeft.

Conclusie

Als u een 3D-printer gaat kopen, zijn er verschillende factoren die u moet overwegen, zoals het doel en gebruik van de printer, het bouwvolume, de resolutie, de materialen die kunnen worden gebruikt, de connectiviteit, de betrouwbaarheid en de prijs. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen en te zorgen dat u een printer kiest die past bij uw specifieke behoeften en budget. Door rekening te houden met deze factoren, kunt u ervoor zorgen dat u de juiste 3D-printer kiest en de best mogelijke printresultaten behaalt.

Veelgestelde vragen
Wat is de beste 3D printer?

Als je op zoek bent naar de beste 3D-printer van 2023, is de Prusa i3 MK3S+ absoluut een aanrader. Deze printer presteert beter dan de meeste andere printers die we hebben gezien, en dat allemaal voor een zeer betaalbare prijs.

Lees meer

Wat voor 3D printer heb ik nodig?

Het type 3D-printer dat je nodig hebt, hangt af van wat je ermee wilt doen. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen om je keuze te beperken:

 1. Wat wil je printen? Het materiaal dat je wilt printen (PLA, ABS, hars, metaal, etc.) bepaalt de soort printer die je nodig hebt. FDM-printers zijn het meest gebruikelijk voor thuisgebruik en kunnen materialen zoals PLA en ABS printen. Resin printers bieden een hogere resolutie maar zijn over het algemeen duurder en vereisen meer post-processing.
 2. Hoe groot zijn de objecten die je wilt printen? De grootte van de objecten die je wilt printen, bepaalt de grootte van de printer die je nodig hebt. Zorg ervoor dat de bouwvolume van de printer overeenkomt met wat je wilt printen.
 3. Hoeveel wil je uitgeven? 3D-printers variëren aanzienlijk in prijs, afhankelijk van de specificaties en functies. Stel een budget vast en zoek naar printers die daarin passen.
 4. Hoeveel tijd en moeite wil je besteden aan het afstellen en onderhouden van je printer? Sommige printers vereisen meer onderhoud en afstelling dan andere. Als je nieuw bent in 3D-printen, wil je misschien een printer die gemakkelijk in gebruik is.
 5. Wat is je technische vaardigheid en bereidheid om te leren? 3D-printen kan technisch en uitdagend zijn. Het kan tijd en geduld kosten om te leren hoe je de printer moet bedienen en problemen moet oplossen.

Enkele populaire merken om te overwegen zijn Prusa, Creality, Ultimaker, Formlabs, en Makerbot. Vergeet niet om ook te kijken naar de beschikbaarheid van vervangende onderdelen en communityondersteuning, aangezien deze factoren op de lange termijn een grote impact kunnen hebben op je 3D-printervaring.

Hoe lang gaat een 3D printer mee?

De levensduur van een 3D-printer kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het model, hoeveel het wordt gebruikt, hoe goed het wordt onderhouden, en de kwaliteit van de onderdelen.

Over het algemeen kunnen 3D-printers jarenlang meegaan met het juiste onderhoud. Een goed onderhouden 3D-printer kan gemakkelijk 5-7 jaar of langer meegaan. Dit houdt in dat je regelmatig de printbed-nivellering controleert, de bewegende delen smeert, het mondstuk reinigt, de firmware up-to-date houdt, en tijdig versleten onderdelen vervangt.

Sommige onderdelen van de printer, zoals het printbed en het mondstuk, kunnen sneller slijten en moeten mogelijk vaker worden vervangen, afhankelijk van hoeveel je print.

Hoogwaardige printers van gerenommeerde merken hebben vaak een langere levensduur omdat ze zijn gebouwd met betere materialen en strengere kwaliteitscontroles. Ze kunnen ook betere klantenservice en ondersteuning bieden, wat kan helpen bij het oplossen van problemen die zich voordoen.

Ook de manier waarop je de printer gebruikt, kan invloed hebben op de levensduur. Het constant printen met hoge temperaturen of het printen van materialen die slijtage veroorzaken (zoals met glas gevulde of met metaal gevulde filamenten) kan bepaalde onderdelen sneller laten slijten.

Het is dus belangrijk om zorg te dragen voor je 3D-printer en regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur te verlengen.

Wat is de snelste 3D printer?

De snelheid van een 3D-printer hangt af van een aantal factoren, waaronder de technologie die de printer gebruikt, de instellingen die je kiest, het materiaal dat je gebruikt, en de complexiteit en grootte van het object dat je print. Hoewel de snelheid belangrijk is, is het ook belangrijk om te onthouden dat sneller printen vaak ten koste gaat van de printkwaliteit.

FDM (Fused Deposition Modeling) printers, die het meest voorkomen voor thuisgebruik, hebben snelheden die variëren van ongeveer 40 mm/s tot 150 mm/s, afhankelijk van het model en de instellingen. Er zijn echter speciale high-speed FDM-printers op de markt, zoals de Ultimaker S5, die tot 300 mm/s kan bereiken, of de Delta WASP Turbo 2 die snelheden tot 1000 mm/s kan halen. Deze printers zijn echter duurder en vereisen meer ervaring om te bedienen.

Een andere technologie die bekend staat om zijn snelheid is DLP (Digital Light Processing) of SLA (Stereolithography), die hars uitharden met licht. Deze printers, zoals de Carbon3D M1, kunnen zeer snel printen, maar zijn over het algemeen duurder en gebruiken andere materialen dan FDM-printers.

Het is belangrijk om te vermelden dat de snelheid van de printer slechts één factor is om te overwegen bij het kiezen van een 3D-printer. Andere factoren zoals de printkwaliteit, betrouwbaarheid, gebruiksgemak, en kosten van de printer en materialen zijn ook belangrijk.

Wat kost een goede 3D printer?

De kosten van een 3D-printer kunnen sterk variëren, afhankelijk van de technologie, prestaties, merk, en de functies die het biedt. Hier zijn enkele prijsbereiken die je kunt verwachten voor verschillende soorten 3D-printers:

 1. Instapmodellen / budget 3D-printers: Deze kosten meestal tussen de €200 en €500. Deze printers, zoals de Creality Ender 3 of de Anet A8, zijn vaak FDM-printers en bieden basisfuncties die geschikt zijn voor beginners of hobbyisten. Hoewel ze minder functies hebben en mogelijk minder betrouwbaar zijn dan duurdere modellen, kunnen ze nog steeds goede resultaten opleveren met de juiste afstelling en onderhoud.
 2. Mid-range 3D-printers: Deze kosten meestal tussen de €500 en €2000. Deze printers, zoals de Prusa i3 MK3 of de Ultimaker 2+, bieden betere prestaties, betrouwbaarheid, en gebruiksgemak dan instapmodellen. Ze kunnen ook extra functies hebben zoals een verwarmd bed, betere koeling, dual extrusion, of automatische bed leveling.
 3. High-end / professionele 3D-printers: Deze kosten meestal van €2000 tot €6000 en meer. Deze printers, zoals de Ultimaker S5, de Formlabs Form 3, of de Stratasys uPrint, bieden de beste prestaties en betrouwbaarheid, evenals professionele functies zoals geavanceerde materialen, hoge resolutie, grote printvolumes, en uitstekende klantenondersteuning.

Houd er rekening mee dat dit alleen de kosten van de printer zelf zijn. Andere kosten zoals filament of hars, vervangende onderdelen, onderhoud, en elektriciteit kunnen ook optellen. Het is dus belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het budgetteren voor een 3D-printer.

Wat is de toekomst van de 3D printer?

3D-printen, ook wel bekend als additieve productie, heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt en zal naar verwachting blijven groeien en evolueren. Hier zijn enkele trends en voorspellingen over de toekomst van 3D-printen:

 1. Verbeterde snelheid en kwaliteit: Een van de grootste beperkingen van 3D-printen is de snelheid. Technologische innovaties zullen naar verwachting de printtijd aanzienlijk verminderen, terwijl de kwaliteit en resolutie van de prints verbeteren.
 2. Geavanceerdere materialen: Hoewel veel 3D-printers nu al een breed scala aan materialen kunnen gebruiken, wordt verwacht dat er in de toekomst nog meer geavanceerde en diverse materialen beschikbaar zullen komen, waaronder verschillende soorten metalen, keramiek, en composieten.
 3. 3D-printen op grote schaal: Hoewel 3D-printen op kleine schaal al vrij gebruikelijk is, wordt 3D-printen op grote schaal nog steeds ontwikkeld. Dit zou de bouw- en productiesector kunnen veranderen, met de mogelijkheid om alles te printen, van huizen tot auto’s.
 4. Toepassingen in de gezondheidszorg: De gezondheidszorg is een gebied waar 3D-printen veel potentieel heeft. Dit varieert van het printen van gepersonaliseerde protheses en implantaten tot mogelijk zelfs menselijke organen.
 5. Personalisatie en massaproductie: 3D-printen maakt het mogelijk om producten te personaliseren en te produceren in kleine hoeveelheden tegen redelijke kosten. Dit zou de manier waarop producten worden ontworpen en geproduceerd kunnen veranderen.
 6. Duurzaamheid: 3D-printen kan bijdragen aan duurzaamheid door efficiënter materiaalgebruik, minder transportkosten, en de mogelijkheid om producten lokaal te produceren.
 7. Toegankelijkheid: Terwijl de kosten van 3D-printers blijven dalen en de gebruiksvriendelijkheid verbetert, zal 3D-printen naar verwachting toegankelijker worden voor een breder publiek, waardoor meer mensen hun eigen objecten kunnen ontwerpen en printen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze voorspellingen gebaseerd zijn op trends en verwachtingen en dat de exacte toekomst van 3D-printen onzeker is. Desalniettemin is het duidelijk dat 3D-printen een technologie is met enorm potentieel en een spannende toekomst voor de boeg.

Is het moeilijk om te 3D printen?

3D-printen kan in het begin een beetje uitdagend zijn, vooral als je nieuw bent in de technologie. Het vereist een zekere mate van technisch inzicht en geduld om te leren hoe je de printer correct instelt en gebruikt. Hier zijn enkele van de uitdagingen die je kunt tegenkomen bij het beginnen met 3D-printen:

 1. Ontwerpen voor 3D-printen: Om iets te 3D-printen, heb je een 3D-model nodig. Het ontwerpen van je eigen 3D-modellen kan een uitdaging zijn als je niet bekend bent met 3D-modelleringssoftware. Er zijn echter tal van online bronnen waar je bestaande 3D-modellen kunt downloaden.
 2. Printerinstellingen: Er zijn veel instellingen die je kunt aanpassen op een 3D-printer, zoals de printsnelheid, laaghoogte, temperatuur, en meer. Het begrijpen van deze instellingen en hoe ze de printkwaliteit beïnvloeden, kan tijd en ervaring kosten.
 3. Printeronderhoud: Net als elk ander stuk technologie, moet een 3D-printer regelmatig worden onderhouden. Dit kan inhouden dat je de printkop schoonmaakt, de printbed-nivellering controleert, de bewegende delen smeert, en meer.
 4. Materiaalkennis: Verschillende materialen hebben verschillende printeigenschappen en vereisen verschillende instellingen. Het begrijpen van deze eigenschappen kan helpen om betere prints te krijgen.

Ondanks deze uitdagingen, zijn er veel bronnen beschikbaar om te helpen leren over 3D-printen, waaronder online tutorials, forums, en communities. Bovendien worden 3D-printers steeds gebruiksvriendelijker, met functies zoals automatische bed leveling, intuïtieve software, en gedetailleerde handleidingen die het gemakkelijker maken voor beginners om te beginnen met 3D-printen.

Dus hoewel 3D-printen in het begin moeilijk kan lijken, kan iedereen met interesse en geduld leren om te 3D-printen. Het is een zeer bevredigende hobby of vaardigheid die creativiteit en technisch inzicht bevordert.

Waarom zou je een 3D printer kopen?

Er zijn tal van redenen waarom iemand zou kunnen overwegen om een 3D-printer aan te schaffen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Prototyping: 3D-printers kunnen snel en goedkoop prototypes van nieuwe ontwerpen maken. Dit is vooral nuttig voor ingenieurs, ontwerpers, en uitvinders die hun ideeën willen testen voordat ze overgaan tot volledige productie.
 2. Aangepaste objecten: Met een 3D-printer kun je objecten maken die precies aan je behoeften voldoen, van aangepaste telefoonhoesjes tot keukengerei, sieraden, decoraties, en meer.
 3. Vervangende onderdelen: Een 3D-printer kan gebruikt worden om vervangende onderdelen te printen voor allerlei items, van speelgoed tot huishoudelijke apparaten. Dit kan vaak goedkoper en sneller zijn dan het bestellen van vervangende onderdelen.
 4. Educatie: 3D-printers kunnen een geweldig hulpmiddel zijn voor het onderwijs, met name in vakken als wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde (STEM/STEAM). Ze kunnen studenten helpen om complexe concepten te begrijpen en hun creativiteit en probleemoplossende vaardigheden te stimuleren.
 5. Hobby/plezier: Veel mensen vinden het gewoon leuk om dingen te maken en te experimenteren met 3D-printen. Het kan een zeer bevredigende hobby zijn en een geweldige manier om je creativiteit uit te drukken.
 6. Productie op kleine schaal: 3D-printers kunnen gebruikt worden om kleine hoeveelheden van een product te produceren, wat ideaal is voor kleine bedrijven, kunstenaars, of ambachtslieden.

Het is ook belangrijk om te overwegen dat, hoewel 3D-printers steeds betaalbaarder worden, ze nog steeds een investering zijn, zowel qua geld als tijd. Ze vereisen onderhoud en leren hoe je ze correct gebruikt kan een leercurve hebben. Echter, voor veel mensen zijn de voordelen en mogelijkheden van het bezitten van een 3D-printer het zeker waard.

Wat is de goedkoopste 3D printer?

Het 3D-Printer Starterspakket – Model X1, verkrijgbaar voor slechts 100 euro, is de goedkoopste 3D printer. Het maakt 3D-printen toegankelijk voor iedereen, van studenten tot hobbyisten en kleine bedrijven. Dit gebruiksvriendelijke pakket, ontworpen met de beginner in gedachten, bevat alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met 3D-printen en is in ongeveer 20 minuten te assembleren.

Hoewel de printkwaliteit niet zo hoog is als die van duurdere modellen, presteert het Model X1 goed, vooral bij gebruik van kwalitatief filament. Er zijn echter enkele beperkingen, zoals de mindere kwaliteit van de meegeleverde software en filamenten, het ontbreken van een verwarmd printbed en enkele beperkingen in snelheid en koeling.

Toch biedt het 3D-Printer Starterspakket – Model X1 een uitstekende waarde voor zijn prijs. Ondanks de beperkingen krijg je voor slechts 100 euro een 3D-printer die makkelijk in elkaar te zetten en te gebruiken is en degelijke resultaten levert, wat het een geweldige, betaalbare optie maakt voor iedereen die wil experimenteren met 3D-printen.

Wat zijn de voor en nadelen van een 3D printer?

3D-printers hebben tal van voordelen maar ook enkele nadelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

Voordelen van 3D-printers:

 1. Snel prototype: 3D-printen maakt het mogelijk om snel prototypes te maken en te itereren, waardoor het ontwerpproces wordt versneld.
 2. Aanpassing: Elke afdruk kan worden aangepast zonder extra productiekosten.
 3. Complexiteit: Met 3D-printen kunnen zeer complexe structuren worden gemaakt, die met traditionele productiemethoden niet mogelijk zouden zijn.
 4. Kostenbesparend: Voor kleine productiehoeveelheden kan 3D-printen goedkoper zijn dan traditionele productiemethoden.
 5. Materiaalbesparing: 3D-printen is een additieve technologie, wat betekent dat het materiaal laag voor laag wordt opgebouwd, wat vaak tot minder materiaalverspilling leidt in vergelijking met traditionele, subtractieve productiemethoden.

Nadelen van 3D-printers:

 1. Snelheid: Hoewel 3D-printers ideaal zijn voor het maken van prototypes en kleine productiehoeveelheden, zijn ze over het algemeen niet zo snel als traditionele productiemethoden voor grotere volumes.
 2. Materiaalbeperkingen: Hoewel de verscheidenheid aan materialen die kunnen worden gebruikt voor 3D-printen de afgelopen jaren is toegenomen, zijn er nog steeds beperkingen in vergelijking met traditionele productiemethoden.
 3. Nabewerking: Veel 3D-geprinte onderdelen vereisen enige vorm van nabewerking, zoals schuren of polijsten, om de gewenste oppervlakteafwerking te bereiken.
 4. Grootte beperkingen: De grootte van wat je kunt printen is beperkt door de grootte van de 3D-printer.
 5. Kosten: Hoewel 3D-printers in aanschafprijs dalen, kunnen de kosten van materialen en het onderhoud van de machine nog steeds aanzienlijk zijn, vooral voor hoogwaardige 3D-printers.

Al deze factoren moeten in overweging worden genomen bij het bepalen of 3D-printen de juiste technologie is voor een bepaald project of doel.

Antoon

Hoi allemaal, ik ben Antoon en ik ben helemaal into 3D-printen! Ik ben al een tijdje bezig met deze technologie en ik kan er geen genoeg van krijgen. Daarom heb ik de website https://www.beste3dprinters.com/ gebouwd om mijn passie te delen en anderen te helpen die ook geïnteresseerd zijn in 3D-printen.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.