Flashforge Adventurer 3

De Flashforge Adventurer 3 is een prachtige, volledig gesloten 3D-printer van Flashforge, een van de eerste 3D-printbedrijven die ik ooit op mijn blog heb besproken. Flashforge is al geruime tijd een sterke concurrent in de hobby 3D-printmarkt. Ze waren een van de eerste bedrijven die overstapten van lasergesneden hout en plastic naar volledig spuitgegoten 3D-printerontwerpen met de Flashforge Dreamer, die ik rond 2015 heb beoordeeld. Het is duidelijk dat Flashforge sindsdien hun productiekwaliteit verder heeft verfijnd met de Adventurer 3.

Voor wie is de Flashforge Adventurer 3 geschikt?

De Flashforge Adventurer 3 is ideaal voor mensen die nieuw zijn in de wereld van 3D-printen en die een plug-and-play ervaring willen zonder te hoeven knutselen aan de hardware. Het is ook een goede keuze voor scholen en andere educatieve instellingen, waar de stilte en gesloten ontwerp een voordeel zijn bij het bevorderen van een rustige leeromgeving.

Ervaren gebruikers die graag experimenteren met verschillende materialen of hun printer willen aanpassen, kunnen wellicht beter voor een andere optie kiezen. De Adventurer 3 is, hoewel zeer gebruiksvriendelijk, enigszins beperkt in termen van aanpasbaarheid en onderhoudsmogelijkheden.

Ontwerp en specificaties van de Flashforge Adventurer 3

Deze volledig gesloten 3D-printer heeft een printvolume van 150x150x150 millimeter. Hoewel dit klein is, is het zeker nog steeds capabel. De Adventurer 3 is voorzien van een verwarmd bed met verwijderbaar printoppervlak, een Gera light plaat en een volledig op maat gemaakte Bowden extruder en hotend. Flashforge heeft duidelijk enkele ontwerpelementen overgenomen van consumenten inkjetprinters om kosten te besparen en tegelijkertijd functionaliteit te behouden. Zo heeft de Y-as bijvoorbeeld slechts één lineaire stang en een niet-ondersteunde zijde die op een rol rijdt. Het ziet er enigszins twijfelachtig uit en ik weet niet zeker hoe lang het gaat duren, maar de printkwaliteit lijkt er niet door te worden beïnvloed.

Functies en connectiviteit van de Flashforge Adventurer 3

Naast het feit dat het een kleine, gesloten, verwarmd bed 3D-printer is, heeft de Adventurer 3 ook een 8-kleuren touchscreen, Wi-Fi-connectiviteit met webcam, filamentuitvaldetectie en snel verwisselbare hotends. Dit betekent dat je het hele hotend-samenstel in enkele seconden kunt verwisselen wanneer de machine uitgeschakeld is. Deze op maat gemaakte spuitgegoten eenheid bevat een warmtecartridge en geleidingsbuis in één volledig afgedichte eenheid en Flashforge verkoopt ze voor ongeveer 30 dollar. Voor degenen die graag zelf hun weg banen door spuitkopblokkades en problemen, is dit een groot nadeel van dit ontwerp, omdat het helemaal niet door de gebruiker kan worden onderhouden.

Printkwaliteit en gebruik van filamenten in de Flashforge Adventurer 3

Mijn eerste testprints met de Flashforge Adventurer 3 werden gedaan met de standaardinstellingen in Flashprint en het kleine, zeer kleine monster spoel dat bij de printer werd geleverd. De prints kwamen er behoorlijk goed uit. De kwaliteit van de prints was over het algemeen goed, hoewel er af en toe enkele laaginconsistenties waren. Het is belangrijk op te merken dat de Adventurer 3 voornamelijk is afgestemd op het eigen filament van Flashforge. Als je de beste resultaten uit de doos wilt, is het aan te raden om het te combineren met hun eigen verbruiksartikelen. Desondanks heb ik met verschillende PLA-filamenten getest en merkte dat de resultaten aanzienlijk verschilden.

Wi-Fi-connectiviteit en gebruiksgemak van de Flashforge Adventurer 3

De Wi-Fi-connectiviteit van de Adventurer 3 maakt het mogelijk om de printer eenvoudig op je netwerk aan te sluiten en vervolgens het IP-adres in Flashprint in te voeren. Helaas verandert dit IP-adres elke keer dat je de printer opnieuw opstart, wat enigszins frustrerend kan zijn voor thuisgebruik. Tijdens mijn tests heb ik voornamelijk G-code geladen vanaf USB, wat redelijk goed werkte, hoewel ik af en toe enkele vreemde monteerfouten tegenkwam waarbij de USB niet werd herkend en ik deze opnieuw moest aansluiten.

De Flashforge Adventurer 3 is ook erg stil, wat zeker gewaardeerd wordt als je bijvoorbeeld lesgeeft of in dezelfde ruimte werkt. Het belangrijkste geluid is afkomstig van de koelventilator en niet van de bewegingscomponenten. Houd er echter rekening mee dat de printer bij het opstarten en voltooien van prints luid piept, maar gelukkig kun je dit uitschakelen.

Conclusie en eindoordeel over de Flashforge Adventurer 3

Het geven van een definitief oordeel over de Flashforge Adventurer 3 is niet eenvoudig, omdat ieders ervaring en mening kan verschillen. Over het algemeen komt de Adventurer 3 redelijk dicht bij het zijn van een geweldige printer voor mensen die gewoon een 3D-printer willen die print. Het ziet er goed uit en print over het algemeen goed genoeg. Het verwisselbare hotend is een welkome toevoeging voor drukke omgevingen waar je niet de tijd of expertise hebt om een mondstuk handmatig te verwisselen en je spuitmondhoogte opnieuw in te stellen.

Echter, ik kan de hotend-problemen die ik tegenkwam en die vele anderen tegenkwamen tijdens hun tests niet negeren, evenals de enigszins wisselvallige printkwaliteitsproblemen. Dit kan te wijten zijn aan de slicer of het Bowden-extruderontwerp. Met een prijs van ongeveer €399 is het niet de goedkoopste optie op de markt voor het relatief kleine printvolume, maar het is zeker een sterke concurrent voor de ‘print-out-of-the-box’-marktsegment waar ze duidelijk op mikken. Het zou echter fijn zijn als die printkwaliteitsproblemen zouden worden opgelost.

Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een Flashforge Adventurer 3, vind je een aankooplink hieronder.

Antoon

Hoi allemaal, ik ben Antoon en ik ben helemaal into 3D-printen! Ik ben al een tijdje bezig met deze technologie en ik kan er geen genoeg van krijgen. Daarom heb ik de website https://www.beste3dprinters.com/ gebouwd om mijn passie te delen en anderen te helpen die ook geïnteresseerd zijn in 3D-printen.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.