Creality Ender 3 – 3D Printer

Duik in de fascinerende wereld van 3D-printen met mij, terwijl we samen de wonderen van de Creality Ender 3 ontrafelen. Deze baanbrekende 3D-printer, die de markt heeft bestormd met zijn ongelooflijke prestaties en betaalbaarheid, verdient het om in de schijnwerpers te staan. Of je nu een doorgewinterde maker bent die je volgende innovatieve project plant, of een enthousiaste beginner die klaar staat om je eerste stap in het 3D-printen te zetten, de Creality Ender 3 heeft iets voor jou. Laten we samen de technische specificaties ontdekken, de indrukwekkende functies onderzoeken en de onbegrensde mogelijkheden verkennen die deze machine biedt. Lees verder en laat je inspireren door de Creality Ender 3, de nieuwe standaard in betaalbare 3D-printtechnologie.

De Creality Ender 3, de meest populaire Chinese 3D-printer op de markt, wist de 3D-printindustrie in 2017 te veroveren, voornamelijk dankzij de Co 10 NCR 10s-modellen. Deze printers boden destijds de beste prijs-kwaliteitverhouding. In 2018 wist Creality deze prestatie te herhalen met de introductie van een nieuwe budgetvriendelijke 3D-printer, de Ender 3.

Inhoud van de doos

Bij het uitpakken van de Creality Ender 3 wordt je verwelkomd met een duidelijke en beknopte handleiding. Dit is een zegen voor zowel beginners als ervaren gebruikers, aangezien de montage-instructies gemakkelijk te volgen zijn. Naast de handleiding bevat de doos een reeks hulpmiddelen, een verscherpte schraper, een micro SD-kaart met bijbehorende lezer, een assortiment aan schroeven en een bescheiden hoeveelheid filament om mee te beginnen. De voeding en het LCD-scherm voor navigatie door het menu worden ook meegeleverd, evenals alle onderdelen die nodig zijn om de 3D-printer te bouwen.

Creality Ender 3 - Inhoud van de doos

Montage en timing riemen

De Ender 3 vergt ongeveer anderhalf uur om te monteren. Echter, als je niet constant een camera hoeft te verplaatsen, zoals in ons geval, kan dit proces binnen een uur worden voltooid. Een van de hoogtepunten van het ontwerp is de klem aan het einde van de timing riem. Je haalt de riem gewoon door de lus en plaatst dan de klem in een klein tabje – een eenvoudige en effectieve oplossing die laat zien hoe goed er is nagedacht over het ontwerp.

De Creality Ender 3 komt met een bouwvolume van 220 x 220 x 250 millimeter, wat al groter is dan de meeste andere 3D-printers. Het bouwoppervlak is echter nog groter, namelijk 235 millimeter op de X- en Y-assen. Hierdoor kun je een bruikbaar printgebied van 230 x 230 millimeter benutten, wat zeker een pluspunt is. Het frame van de machine is gemaakt van aluminium extrusies en heeft geen 3D-geprinte onderdelen. Dit draagt bij aan de duurzaamheid en stabiliteit van de printer.

Anders dan de CR 10 die voor ongeveer 80% voorgeassembleerd wordt geleverd, komt de Ender 3 als een kit die ongeveer voor de helft voorgeïnstalleerd is. Het vergt dus wat meer tijd om de printer in elkaar te zetten, maar de uitgebreide en gemakkelijk te volgen instructies maken dit proces eenvoudiger. Bovendien bespaar je door zelfmontage aanzienlijk op de kosten in vergelijking met een kant-en-klare machine.

Testprints en printkwaliteit Creality Ender 3

De Creality Ender 3 presteert uitzonderlijk goed op het gebied van printkwaliteit. Of het nu gaat om het printen van PLA, flexibel filament, nylon of exotische filamenten zoals keramiek, de Ender 3 levert consistente en gedetailleerde resultaten. De fijne laaghoogte van 0.1 mm maakt de laaglijnen bijna onzichtbaar voor het blote oog, wat resulteert in afgewerkte prints die er zowel glad als professioneel uitzien.

De afdrukkwaliteit van de Creality Ender 3 is over het algemeen uitstekend. De eerste testafdrukken, zoals een kleine hond en een 3D Benchy, toonden gedetailleerde en nauwkeurige resultaten. Echter, bij nauwkeurigere inspectie was er een lichte ‘zalmhuid’ artefact zichtbaar op de afdrukken. Dit is een klein minpuntje, maar met een kleine upgrade in de vorm van TL-smoothers kan dit eenvoudig worden verholpen.

Creality Ender 3 test print

Kenmerken en Functies

De Ender 3 heeft een Bowden-stijl extruder en is voorzien van een aantal handige upgrades. Een daarvan is de 24-volts voeding die zorgt voor een snellere opwarming van het verwarmde bed. Daarnaast bevat de kit een nieuw ontworpen leadschroefkoppeling en een veerverwijderbaar gereedschap. Wat verder opvalt, is dat de Ender 3 dezelfde moederbord gebruikt als de Creality CR 10. Dit moederbord kan ook op 24 volt werken, wat een aangename verrassing was.

Verwarmd bed en voeding

Een van de belangrijkste upgrades van de Ender 3 ten opzichte van eerdere modellen is het verwarmde bed en de voeding. Het bed warmt aanzienlijk sneller op en kan hogere temperaturen bereiken, wat essentieel is bij het printen van materialen zoals nylon en ABS. De voeding is nu ingekapseld, wat de veiligheid verbetert en het risico op ongelukken vermindert.

Connectiviteit en Software

Wat betreft connectiviteit, biedt de Ender 3 de mogelijkheid om te printen via een USB-poort of een micro SD-kaart. De printer ondersteunt ook verschillende soorten bestandsformaten, waaronder STL, OBJ en G-Code.

De Creality Ender 3 wordt geleverd met Creality’s eigen slicer-software, maar is ook compatibel met andere populaire slicing-programma’s zoals Cura, Simplify3D en Repetier-Host. Dit biedt gebruikers de flexibiliteit om de software te kiezen die het beste past bij hun specifieke behoeften.

Onderhoud en Upgrades

Wat betreft onderhoud, is de Creality Ender 3 ontworpen om eenvoudig te worden onderhouden en gerepareerd. De meeste onderdelen kunnen gemakkelijk worden vervangen of geüpgraded, wat de levensduur van de printer verlengt. In feite is er een actieve gemeenschap van Ender 3-gebruikers die een schat aan informatie en tutorials bieden over hoe je je printer kunt verbeteren.

De mogelijkheid om upgrades uit te voeren is een ander sterk punt van de Ender 3. Naast de eerder genoemde TL-smoothers, kunnen gebruikers ook overwegen om het standaard hotend te vervangen voor een all-metal versie voor betere prestaties bij hogere temperaturen, of het installeren van een BLTouch voor automatische bed-nivellering.

Minpunten Creality Ender 3

Enkele nadelen van de Ender 3 zijn de beperkte bouwvolume, het geluidsniveau en het ontbreken van een glazen bed. Hoewel het bouwvolume voldoende is voor de meeste gebruikers, zijn er mensen die een groter printoppervlak zouden waarderen. Het geluidsniveau is niet storend, maar het zou prettig zijn als de printer stiller was. Het ontbreken van een glazen bed kan sommige gebruikers teleurstellen die een gladder oppervlak willen voor hun prints.

Conclusie Creality Ender 3

De Creality Ender 3 heeft zijn plaats verdiend als een van de beste budgetvriendelijke 3D-printers op de markt. Met zijn uitstekende afdrukkwaliteit, brede reeks functies en de mogelijkheid tot aanzienlijke upgrades, is het de perfecte keuze voor zowel beginners als ervaren makers. Hoewel het enige tijd en moeite kost om de printer te monteren, maakt de lage prijs, in combinatie met de uitstekende prestaties, dit meer dan goed. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Creality Ender 3 de nieuwe standaard is geworden in betaalbare 3D-printtechnologie.

Antoon

Hoi allemaal, ik ben Antoon en ik ben helemaal into 3D-printen! Ik ben al een tijdje bezig met deze technologie en ik kan er geen genoeg van krijgen. Daarom heb ik de website https://www.beste3dprinters.com/ gebouwd om mijn passie te delen en anderen te helpen die ook geïnteresseerd zijn in 3D-printen.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.