3D-Printer Starterspakket – Model X1

3D-Printer Starterspakket – Model X1 review

Ben je op zoek naar een 3D-printer die niet alleen betaalbaar is, maar ook gebruiksvriendelijk en geschikt voor beginners? Dan kan het 3D-Printer Starterspakket – Model X1 de printer voor jou zijn. Deze 3D-printer is een uitstekende keuze voor degenen die zich willen verdiepen in de wereld van het 3D-printen zonder veel geld uit te geven. In deze review bespreken we onze ervaring met dit product en geven we tips voor het gebruik ervan.

Eerste indrukken en prestaties

Bij het eerste gebruik van de X1 merkten we op dat de kwaliteit van de meegeleverde filamenten niet optimaal was. De diameter van het filament varieerde aanzienlijk, wat resulteerde in een ongelijkmatige extrusie. Nadat we het filament hadden vervangen door een betere kwaliteit, verbeterde de printkwaliteit aanzienlijk. Hoewel het nog steeds niet vergelijkbaar is met duurdere 3D-printers, zoals de Ultimaker 3 Plus, voldoet het aan de verwachtingen gezien de prijs.

Inhoud van het pakket

Het 3D-Printer Starterspakket bevat alles wat je nodig hebt om te beginnen met 3D-printen. Het pakket bevat een kleine schroevendraaier, enkele meters PLA-filament, een kaartlezer, een microSD-kaart met handleidingen, software en een testprintbestand, en tenslotte een 12-volt 2,5 Ampère voeding. Houd er rekening mee dat er geen verwarmd printbed is, dus je kunt alleen PLA-materialen gebruiken.

Makkelijk in elkaar te zetten

De 3D-Printer Starterspakket – Model X1 is eenvoudig in elkaar te zetten. De handleidingen om de printer in elkaar te zetten staan op de usb stick, maar er staan ook uitstekende filmpjes op internet. We raden aan om je eigen kruiskop schroevendraaier te gebruiken in plaats van het bijgeleverde gereedschap. Dit kan de montage gemakkelijker maken. Het duurt ongeveer 20 minuten om de printer in elkaar te zetten.

Meegeleverde software en voorbeeld

Het 3D-Printer Starterspakket – Model X1 wordt geleverd met software om de 3D-modellen te “slicen”, oftewel te vertalen naar de laagjes die de printer vervolgens print. De bijgeleverde software is Chinees en rommelig vertaald, maar wel bruikbaar. Wij raden aan om de gratis software Ultimaker Cura te downloaden voor het voorbereiden van de 3D-bestanden. Op het mini sd-kaartje staat een voorbeeld van een soort raket om uit te printen. De slice file voor deze raket print perfect uit.

Gebruik van een slicer en het verbeteren van de printkwaliteit

We hebben besloten om onze eigen G-code te maken met behulp van een slicer, wat ons in staat stelde om de printkwaliteit verder te verbeteren. We begonnen met de meegeleverde Easyware-slicer, maar vonden het menu onhandig en de instellingen onbetrouwbaar. Uiteindelijk zijn we overgestapt op Prusa Slicer, wat uiteindelijk betere resultaten opleverde.

Benchy benchmark test

We hebben de X1 getest met de Benchy benchmark test, een uitdagend 3D-model dat veel moeilijke 3D-printfuncties bevat. Het resultaat was zoals verwacht: de X1 presteerde niet zo goed als duurdere 3D-printers, maar was nog steeds in staat om een redelijk gedetailleerd model te produceren. Het grootste probleem dat we ondervonden, was het gebrek aan snelheid en koeling, wat resulteerde in enkele problemen met fijne details en hangende stukjes onder het dak van het model.

Benchy benchmark 3D-Printer Starterspakket – Model X1

Printkwaliteit

De 3D-Printer Starterspakket – Model X1 heeft een goede printkwaliteit, vooral voor een printer van deze prijs. Het is belangrijk om het printbed uit te lijnen voordat je begint met printen. Er is een extruder fan gemonteerd, wat de printkwaliteit ook ten goede komt. Het magnetische printbed kan aan de zijkanten wat los gaan zitten, maar dit is gemakkelijk op te lossen met een paar knijpers.

Nadelen

Een van de nadelen van de 3D-Printer Starterspakket – Model X1 is dat de meegeleverde software en filamenten van mindere kwaliteit zijn. De software is Chinees en rommelig vertaald, waardoor het gebruik ervan minder gemakkelijk is. Bovendien varieert de diameter van het meegeleverde filament aanzienlijk, wat kan leiden tot een ongelijkmatige extrusie en een mindere printkwaliteit. Daarnaast heeft de printer geen verwarmd printbed, wat betekent dat alleen PLA-materialen kunnen worden gebruikt en dat de mogelijkheden voor materialen beperkt zijn. Ten slotte heeft de X1 enkele beperkingen in snelheid en koeling, wat kan leiden tot problemen met fijne details en hangende stukjes onder het dak van het model.

Conclusie

De 3D-Printer Starterspakket – Model X1 is een uitstekende 3D-printer voor beginners die willen experimenteren met 3D-printen zonder veel geld uit te geven. Het is eenvoudig in elkaar te zetten en de printkwaliteit is goed voor de prijs. Hoewel er enkele nadelen zijn, zijn deze niet onoverkomelijk en kunnen ze worden opgelost met enkele eenvoudige oplossingen. Voor modelbouwers, hobbyisten en studenten die geïnteresseerd zijn in 3D-printen is dit een geweldige optie om mee te beginnen.

Er moet echter wel rekening worden gehouden met het feit dat dit een budgetmodel is, en dat er beperkingen zijn aan de prestaties en functies. Voor meer ervaren gebruikers of voor mensen die geavanceerdere objecten willen printen, kan het verstandiger zijn om te investeren in een duurder model met meer mogelijkheden en betere prestaties.

De 3D-Printer Starterspakket – Model X1 is een goede keuze voor beginners die op zoek zijn naar een betaalbare manier om kennis te maken met de wereld van 3D-printen. Met zijn gebruiksvriendelijke interface en goede printkwaliteit is het een uitstekende keuze voor mensen die willen experimenteren met het maken van hun eigen objecten.

Alternatieven

Als je op zoek bent naar een 3D-printer met meer functies en betere printkwaliteit, zijn er andere opties beschikbaar. De Creality Ender-3 PRO, geprijsd op €239.-, is een uitstekend alternatief met betere prestaties en plug-and-play-bediening. Als je budget het toelaat, is de Creality Ender 5 Pro ook een geweldige keuze.

Eindoordeel

Het 3D-Printer Starterspakket – Model X1 is een indrukwekkende prestatie op het gebied van betaalbaarheid en toegankelijkheid in de wereld van 3D-printen. Hoewel het apparaat enige beperkingen en compromissen heeft, biedt het een geweldige kans voor beginners om de technologie te verkennen zonder een grote investering. Als je verwachtingen realistisch zijn en je bereid bent om wat tijd te besteden aan het perfectioneren van de instellingen en het gebruik van kwaliteitsfilament, kan de X1 een leuke en leerzame ervaring bieden.

Antoon

Hoi allemaal, ik ben Antoon en ik ben helemaal into 3D-printen! Ik ben al een tijdje bezig met deze technologie en ik kan er geen genoeg van krijgen. Daarom heb ik de website https://www.beste3dprinters.com/ gebouwd om mijn passie te delen en anderen te helpen die ook geïnteresseerd zijn in 3D-printen.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.